Как да съчетаем бира с храна

02.03.2021
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2017/03/food-1280x720.jpg

Правилната комбинация на вино с подходяща храна е върховно удоволствие за всеки гастроном. Има изобилие от информация за тази класическа комбинация, но съчетанието на пиво с подходящото блюдо не е толкова популярнo.  Избора на съответстваща храна към стила бира, допълва вкуса и разкрива неосезаеми иначе нюанси.  Има няколко основни насоки за правилното им съчетание:

Малцови бири

Белгийските бири,  както и шварц бирата са богати на плодови аромати, както и отенъци на карамел, малцова сладост, хляб и ядки. Няма да сгрешите, ако ги опитате в съчетание със зрели, ароматни сирена, печено месо, нещо пикантно, миди, морски дарове или шоколад.

Силно охмелени и горчиви бири

Повечето американски сортове хмел, които се влагат в Индийски светъл ейл, Американски светъл ейл имат ясно изразени цитрусови горчивина и аромати. В зависимост от използвания хмел се долавят тропически нотки, както и пикантен, смолист вкус, може да се долови свеж аромат на окосена трева.  Характеристиките на силно охмелените бири са доста наситени и това предразполага към комбинация с по—мазни и солени храни и такива с по-интензивен вкус – ароматни сирена, бургери, пица, барбекю, дивеч, говеждо и агнешко месо, люта храна,  риба.  Отлично се комбинира и с леки десерти – като ванилов сладолед, които пък балансират силните аромати от хмела.

Кисели бири

В киселите бири (брет, фландърс) се долавят землисти нотки, аромати на череши, фурми, сушени сливи и смокини. Те се съчетават отлично със солени и мазни меса, дивеч, кореноплодни зеленчуци, ароматни сирена и шоколадови десерти.

Бири с плодови и билкови аромати

Земните и тръпчиви нотки,  с привкус на ябълка, цитруси и мед на стилове като ламбик, гьоз, крик, сезон, се съчетaват отлично с морски дарове – стриди, скариди, миди, маринована риба; солени меса, зрели сирена.

Тъмни и препечени бири

Шоколадовите и какaови нотки се дължат на препечения малц, който се използва за приготвянето на тъмна бира. Той е богат на аромати – усещат се нюанси на кафе, бисквити, сушени и червени плодове, както и ванилия. Тези подчертани аромати отлично се съчетават с десерти, шоколад, червено месо, морски дарове, риба, колбаси и ароматни сирена, като допълват и обогатяват вкусовете им.

Пушени бири

В аромата и вкуса се преплитат опушено дърво, шоколад и печени смокини и сливи. В зависимост от вида дървесина, който е използван за опушване  на малца, ароматите варират. Съчетава се отлично със сирена, барбекю и шоколад.

Горчиви бири

Горчивината характерна за английските ейлове, е балансирана с малцова сладост и придружена от карамелени нюанси. Тези пивки стилове пиво се комбинират с пресни сирена, хляб, масло.  Те са добра компания на ястия с говеждо, свинско или агнешко.

На етикетите на всеки стил от нашите бири, можете да откриете и подходящото съчетание с храна. Но повечето хубави неща са случайност, така че няма грешни комбинации. Експериментирайте и открийте своите вкусове.

Наздраве!